Sól do wylęgania artemii

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Sól do wylęgania artemii

Sól do wylęgania artemii

Jeżeli hodujesz rybki, warto byś dowiedział się, na czym polega wylęg artemii. Popularne artemie, czyli larwy solowca, stanowią jeden z najbardziej wartościowych rodzajów pokarmu dla ryb akwariowych. To pożywienie wolne od niebezpiecznych bakterii i pasożytów, bogate w białko, dzięki któremu Twoje ryby będą charakteryzować się przepięknym wybarwieniem. Wylęg artemii możesz w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. Będzie Ci potrzebna do tego celu specjalna sól do wylęgania artemii.

Wylęg artemii - co warto wiedzieć?

Obecnie w sprzedaży możemy łatwo dostać wysuszone jaja artemii, które cechują się bardzo wysoką wydajnością. Niewielka szczypta jaj zupełnie wystarcza, aby uzyskać ilość larw, która spokojnie wystarczy podczas jednorazowego cyklu karmienia ryb w Twoim akwarium.

Nie musisz się obawiać, że wylęg artemii jest skomplikowany. Bardzo łatwo przeprowadzisz go w warunkach domowych. Artemie możemy wylęgać w zasadzie każdym większym słoiku lub plastikowej butelce (1,5 l). Do tego będziemy potrzebowali jeszcze pompki z wężykiem napowietrzającym i kamieniem oraz termometr.

Zaopatrz się w specjalną sól do wylęgania artemii

Podstawową kwestią przy wylęganiu artemii będzie zakup odpowiedniej soli. W naturalnych warunkach artemie żyją w bardzo zasolonych wodach strefy umiarkowanej i tropikalnej, dlatego trzeba odtworzyć im te warunki. Pamiętaj o tym, że zwyczajna, jodowana sól kuchenna w żadnym wypadku nie nadaje się do wylęgania artemii. Zawarty w niej jód jest toksyczny dla artemii, jeżeli ją zastosujesz, otrujesz larwy.

Z tego powodu przygotowując się do wylęgania artemii powinniśmy zaopatrzeć się w specjalną sól do wylęgania. Z jej pomocą łatwo przygotujesz roztwór, w którym inkubowane są cysty.

Na czym polega wylęganie artemii?

Wylęgając artemie zawsze należy postępować zgodnie ze wskazówkami, które producent soli zamieścił na opakowaniu produktu. To gwarantuje wysoką skuteczność wylęgu. Do sporządzenia roztworu przygotujmy wodę, która będzie ciepła, ale nie zbyt ciepła. Bardzo ważne jest tutaj dokładne zmierzenie temperatury. Optymalna temperatura do wylęgu artemii wynosi 27-30 stopni Celsjusza. Temperatura wynosząca 32 stopnie może jednak już poważnie im zagrozić, natomiast w 34 stopniach larwy umierają. Do butelki lub słoika wkładamy jaja, wlewamy roztwór i wkładamy kamień napowietrzający, tak aby wężyk wystawał na zewnątrz.

Wylęganie artemii w warunkach domowych trwa około dwadzieścia cztery godziny. Podczas tego procesu istotną rolę odgrywa światło. Z tego powodu należy zadbać o odpowiednie oświetlenie. Podczas wylęgania artemii powinniśmy posłużyć się niewielką żarówką, Oświetlanie przy pomocy żarówki nie tylko przyspiesza proces wylęgania, ale i ułatwia oddzielenie żywych larw od pustych osłonek.

Gdy larwy już się wylęgną, konieczne będzie ich odcedzenie. Odłowienie larw nie powinno nam zająć więcej niż dziesięć minut.

WAŻNE! Należy jednak pamiętać o tym, że nigdy, w żadnym wypadku nie wolno wlewać zawartości butelki z solą do akwarium z rybami. Spowoduje to ich zatrucie.